![]() |
Kampurajalat |
Hoitomuotona käytetään nykyään jalkaterän asennon vaiheittaista korjaamista. Menetelmä on nimetty Ponsetin menetelmäksi espanjalaisen lastenortopedi Ignacio Ponsetin mukaan. Hänen menetelmässään leikkaushoito on minimoitu ja hoito tapahtuu toistokipsauksilla (4-6 kipsausta) ja erityisillä tankokengillä. Ainoastaan akillesjänteiden katkaisu, tenotomia, on mahdollinen leikkaushoito. Hoidot kestävät keskimäärin 4 vuotta.
Toistokipsausta |
Aikojen saatossa hoitomuodot ovat olleet erilaisia, toiset enemmän leikkauspainotteisia kuin toiset. Ymmärtääkseni kuitenkin kampurajalat ovat olleet hyvin "parannettavissa" kautta aikain. Olen tavannut muutaman, nyt jo aikuisen, kampuralapsen, joiden liikkumista havainnoidessa ei pystyisi sanomaan mitään kampuroista. Uskon, että hoitomuodot ovat vain entisestään parantuneet.
Lastenkirurgimme painotti meille ensitietoa antaessaan, että lapsi itse ei ole hoidosta millänsäkään. Kun hoito aloitetaan vastasyntyneenä, käy monestikin niin päin, että kipsihoidon päätyttyä lapsi on aivan ihmeissään. Ja sitten se, mikä varmasti kaikkia on mietityttänyt joskus, myös itseäni: Kipua lasten ei pitäisi tuntea. Mikäli kipua esiintyy, on jokin vialla. Tuolloin esimerkiksi kipsi tai kenkä painaa ja asia täytyy hoitaa pois, jotta elämä voi jatkua!
Lähteenä tätä blogausta kirjoittaessa olen käyttänyt Invalidiliiton julkaisua Kampurajalka - Ensitieto-opas vanhemmille
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti