torstai 4. joulukuuta 2014

Helmi syntyy ja hoidot alkavat

Pieni prinsessamme syntyy 4.12.2014 klo 02.47. Painoa neidolla oli 3195g. Pituutta emme ennättäneet (muistaneet) mitata ennen hoitojen aloitusta, pituudeksi merkittiin 50 cm.

"Tuore tapaus"

Olimme kirjoittaneet sairaala-aikamme etukäteistoiveisiin/muihin huomioihin toiveen, että kampuroista puhuttaisiin avoimesti. Asia oli meillä tiedossa, joten synnytyksen yhteydessä ja jälkeen niistä voi ja pitää puhua ilman kaunisteluita. 

Kampurajalat eivät vaikuta synnyttämiseen millään tavoin. "Normaali synnytys" on siis täysin mahdollinen. Syntymän jälkeen kampuralapsilla toki tulee olemaan hieman erilainen sairaala-aika. Olimme valmistautuneet siihen, että syntymän jälkeen Helmi viedään lastenlääkärille tarkistettavaksi. Näin kätilötkin olivat ajatelleet. Kun Helmin synnyttyä soitettiin lastenlääkäriä tarkistamaan vauvaa, tuli vastaukseksi hyvin selkeä ehdotus: Jospa tarkistettaisiin vasta aamulla, jos lapsi on muutoin hyvässä kunnossa eikä muuta ole ilmennyt kuin kampurat? Sehän sopi meille. Pääsimme siis heti tutustumaan tyttäreemme.

Helmi tutkittiin sekä lastenlääkärin että lastenkirurgin toimesta aamupäivästä. Infoamisessa olleen katkoksen vuoksi lastenkirurgi ei tiennyt meidän tienneen etukäteen kampuroista. Kun hän oli saanut Helmin tutkittua, alkoi hän kauniisti kertoa minulle (mieheni ei ennättänyt kotoa mukaan) lapsellamme olevan kampurajalat ja antamaan ensitietoa uudestaan. Kun sitten lopulta pääsin väliin sanomaan, että hänen kollegansa on kyllä jo ensitiedon antanut, saimme hyvät naurut. Hoidon pääsimme siis aloittamaan iloisissa merkeissä.

Helmin jalat hoitojen alussa. Molemmissa jaloissa selkeä kampura-asento.

Helmi sai ensimmäiset kipsinsä 12 tunnin ikäisenä. Itse kipsauksesta Helmi ei tiennyt mitään, sillä syntyminen oli uuvuttanut hänet täysin. Kipsit ovat pehmeää lasikuitua (toisissa sairaaloissa käytetään kalkkikipsiä) ja ulottuvat varpaista lähes nivusiin saakka. Polvet jäävät myös kipsien sisään koukkuasentoon, jotta lapsi ei saisi potkaistua kipsiä jalastaan. Kipsauksella jalkaterien asentoa aletaan vähitellen kääntämään oikeanlaiseksi. 

Ensimmäiset kipsit. Jalkapohjat "sisäänpäin" ja ukkovarpaat osoittamassa kohti taivasta.

Kysyin neuvoja, kuinka toimia, jos "vahinko" sattuu eli pissit tai kakat joutuvat kipseihin. Kipsarimme mukaan "näin pienet vauvat" eivät vielä kakkaa paljoa. Meinasin palauttaa lapsen kipsihuoneeseen löydettyäni kipsauksesta päästyämme täyden vaipallisen pihkakakkaa. Pihkakakka kun ei meinaa pesulapuilla kunnolla irrota... Kylläpä "näin pieni vauvakin" osaa kakata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti