maanantai 2. helmikuuta 2015

Helmin taikakengät

Tenotomiahaava

Kauan odotettu päivä on koittanut. Kipsit ovat nyt historiaa ja tilalle olemme saaneet hienompaakin hienommat tankokengät tai taikakengät, kuten kännykkäni yritti asiaa kääntää.


Kun aamu koitti, poistimme kotona kipsit ja kylvetimme Helmin. Jalkojen iho oli pysynyt yllättävän hyvänä kipsien alla, vaikka kolmeen viikkoon emme olleet kipsejä avanneet. Ainoastaan polvitaipeissa ja jalkaterissä oli karstaa sekä pientä hautumaa. Myös leikkaushaavat olivat parantuneet hyvin.

Ajoimme ensin Respectalle, jossa apuvälineteknikko sovitti kengät Helmin jalkoihin ja antoi opastuksen käyttöön kirjallisesti ja suullisesti. Kengät tilataan kuulemma Saksasta asti. Kenkien sovitus ei ollut tytölle mieluisaa puuhaa. Jalkojen iho on varmasti arka kipsihoidon jäljiltä ja kengät uutuuttaan kovat. Olimme varautuneet tähän antamalla tytölle kipulääkettä jo ennaltaehkäisevästi ennen lähtöämme lääkärireissulle.

Käyttöopas
Kun kengät oli sovitettu ja tyttö puettu uudestaan talvivaatteisiin, ei itkuongelmaa enää ollut. Tyttö koppaan ja koppa autoon. Helmiä nukutti hyvin ja paha mieli unohtui, vaikka tangot "vääntävät" jalkoja koko ajan reiluun, 70 asteen, ulkokiertoon. Ulkokierrolla pyritään estämään kampurajalan palautuminen jalan kasvun myötä.

Seuraavana ajoimme sairaalalle, jossa kirurgi tutki jalat. Leikkaus oli onnistunut niin kuin pitikin, jalat ovat nyt aivan uudessa asennossa. Kantapäät ovat laskeutuneet "pusseihinsa" ja jänteet antavat periksi. Helmin jalat kääntyvät uudella tavalla. Saimme kotiin ohjeeksi seurata jalkojen asentoa: jalan ulkolaidan tulee olla suora eikä jalkaholviin saa alkaa muodostua "poimua". Mikäli huomaisimme tällaista, tulisi ottaa yhteys lääkärille kontrolliajan aikaistamiseksi. Muutokset olisivat viitettä kampuroiden palautumisesta.

Ennen kotiin pääsyä jouduimme molemmat vanhemmat harjoittelemaan ja antamaan "näytön" lääkärille, että osaamme varmasti laittaa kengät jalkoihin oikein. Erityisen tärkeää kenkien laitossa on kantapään saaminen oikeaan asentoon. Itsessään kengät ovat helppo käyttää sisältäen kolme soljellista remmiä. Ei siis mitään ydinfysiikkaa. Tangon irroitus ja kiinnitys puolestaan sujuu pikalukolla, joten tanko on helppo irroittaa pukemisten ja riisumisten ajaksi.

Helmin taikakengät
Tätä blogia kirjoittaessa "tanssia taikakenkien kanssa" on takana puoli päivää. Tyttö vaikuttaa omalta itseltään. Kengät ja tanko eivät tunnu häntä häiritsevän. Nyt vain jännitämme ja toivomme, että kenkähoito alkaisi ongelmitta eivätkä kengät hiertäisi jalkoja. Pienet itkut kenkien laiton ja pois oton aikana kyllä kestää. Ja toistoa kenkien käyttöön tulee, ihoa kun tulee tarkkailla muutaman tunnin välein näin alkuun.

Leikkimatto testattu: ei ongelmia!
Kuinka kauan hoito sitten kestää? Ensimmäisten kolmen kuukauden ajan Helmi (kuten muutkin lapset) käyttää kenkiään 23 tuntia vuorokaudessa. Tämän jälkeen hoitoaikaa vähennetään asteittain lopulta vain päivä- ja yöuniajoiksi. Hoitoa jatketaan tapauskohtaisesti siihen asti, kun lapsi täyttää 3-5 vuotta. Hoitoa ja jalkoja kontrolloidaan säännöllisesti lastenkirurgin toimesta.

ps. Neulomani tankokenkävillasukat eivät ole toimivat. Sukan pohjassa oleva reikä on väärässä paikassa. Joudun siis hieman muokkaamaan sukkia, jotta voimme ottaa ne käyttöön. Kunhan saan homman tehtyä, laitan sukista ohjeen. Siellä, mistä edellisen ohjeen otin, oli kuva sukista käytössä. Kuvassa näytti myös äkkivilaisulla, että kengän kiinnitys olisi erilainen. Siinäkö selitys? Erilainen kenkä, erilainen kiinnitys...

2 kommenttia:

  1. On ollut todella kiva lukea tätä sun blogia, kun tulee niin omat 10 vuoden takaiset muistot mieleen. Kiitos tästä!
    Yllätyin tuosta tenotomian leikkaushaavasta miten "iso" se oli. Meillä oli niin olemattoman pieni, ettei siinä ollut edes tikkejä. Pieni laastari päällä vaan ja nyt ei ole minkäänlaisia arpia kummassakaan jalassa. Vasempaan jalkaan on kuitenkin tehty kaksi tenotomiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että blogi on löytänyt lukijansa. On aina kivempi kirjoittaa, kun tietää jonkun niitä myös lukevan.

      Tenotomiahaavat ovat tosiaan "isot". Toisessa arven mukaan on tainnut olla jopa kolme tikkiä (ainakin kaksi), vaikka eivät ole kuin vajaan sentin mittaiset. Hassua kyllä, toinen on tehty pysty ja toinen poikkiviillosta :D
      Laura

      Poista