torstai 5. marraskuuta 2015

Rytinällä eteenpäin

Pieni koiranhoitaja työssään
Kävimme 10kk neuvolassa näyttäytymässä. Helmi on kovin touhukas tyttö, mutta jaloilleen ottamista tai pystyyn nousemista ei vieläkään ole tullut. Konttaustakin vain hytkyteltiin, kontaten ei vain vielä päästy etenemään.

Helmi tekee värisuunnitelmaa ukinpäiväkorttiin
En ole huolissani asiasta, mutta ahdistunut. Neuvolassa lapsen kehitystä verrataan keskiarvoon, jolloin Helmin liikkumaan lähteminen on ollut hitaampaa. Jo edellisessä neuvolassa pohdittiin Helmin "jalattomuutta" ja annettiin aikaa 10kk ikäiseksi. Nyt tämä on täynnä, mutta tyttö ei edelleenkään etene kuin ryömien ja nouseekin vain polvilleen. Luotan siihen, että Helmin liikkuminen tulee, kun Helmi on valmis. Kirurgimme mukaan tämä voi tulla pariakin kuukautta myöhemmin. Käyntimme neuvolassa oli oikein mukava. Saimme "lisäaikaa" sillä Helmi on muutoin oikein touhukas lapsi. Jos pystyasentoa ei vuoden ikään mennessä ole näkynyt, pohdimme fysioterapiaa.

Pituutta Helmi oli kasvanut reilusti kahden kuukauden aikana, jopa vajaan 4 senttimetriä ollen nyt 75,2 cm pitkä. Paino sen sijaan oli noussut hitaammin, vain 500g, mutta tämä lienee normaalia hampaitaan tekevälle ja liikkumaan oppineelle lapselle.

Hampaita on siis tosiaan tehty. Antaumuksella niitä on kiukuttu, kuolattu ja kitisty. Neljä ylähammasta ilmestyivät purukaluston täytteeksi muutaman päivän välein. Vihdoinkin! Elämämme on ollut haasteellista, sillä ruoka, pullomaito eikä tissimaito ole mikään kelvannut neidille suuhun. Ei kylmänä, kuumana tai "sopivana".

Uusilla hampailla on hyvä maistella uusia makuja
Samaan syssyyn, heti Helmin täytettyä 11kk, alkoi konttaus sujua. Pieni punatukkainen pikakiiturimme ottaa spurtteja sinne ja tänne uudella tavallaan. Liekö konttaaminen tuonut itsevarmuutta lisää, myös pystyasento on saavutettu. Äidin lankakerä ja isän kaukosäädin olivat pakko saada sohvalta leikkeihin mukaan. Ja koska kukaan ei niitä ollut ojentamassa, täytyi neidon ojentautua itse niitä hakemaan.
Helmin tavaramerkin, puuttuvan sukan, voi kuvasta bongata
Edelleenkään Helmi ei mielellään nouse pystyyn, mutta valmius on jo olemassa. Siitä on hyvä jatkaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti